Den jyske Operas chef, den nordirske Annilese Miskimmon har offentliggjort, hvilke operaer der kommer op i sæsonen 2017-18. Hun har planlagt dem, inden hun rejser til Oslo, hvor hun skal være chef for Den norske Opera. Overgangen til den tyske instruktør Philipp Kochheims overtagelse af hele ansvaret fra sæsonen 2018-19 bliver uden nye kendte operaer, som ellers så positivt har præget fru Miskimmons tid i spidsen for Den jyske Opera.  

De to værker, som skal på turné landet over, bliver i efteråret 2017 Donizettis charmerende ”Kærlighedsdrikken”, en både følelsesfuld og let munter historie om den enfoldige bondeknøs Nemorinos længe forgæves bejlen til den smukke Adina. Der er megen dejlig musik, ikke mindst er Nemorinos ”Una furtiva lagrima” et populært poetisk tenorhit, da han glæder sig over at se en skjult tåre i Adinas øjne, måske tegnet på, at hun alligevel holder af ham. De potentielle operaspillesteder landet over kan roligt gribe til.

Kærlighed eller elskov?

Den jyske Opera kalder ”L’elisir d’amore” for ”Elskovsdrikken”. Sådan blev den oversat i 1856, da en italiensk trup førsteopførte den i Danmark. Den ukendte opera skulle sælges, og elskov var nærmest et romantisk lidt uartigt ord. Men operaen handler ikke om elskov, og Danmark er det eneste land i verden, hvor man benytter en titel, der har med elskov at gøre.

Men der er da ingen grund til at bruge en titel, der er forkert oversat, ikke passer til indholdet og lugter af mølpose? ”Kærlighedsdrikken” dirigeres af den dansk-japanske Martin Nagashima Toft, og sættes i scene af den britiske Harry Fehr.

La traviata igen

 I foråret 2018 kommer Verdis mesterværk ”La traviata”, som betyder ”den vildførte”, og som med rette er en af verdens mest populære operaer om et umuligt kærlighedsforhold mellem demimonden, den smukke, holdte kvinde Violetta i Paris og den unge, måske naive Alfredo, som forelsker sig i hinanden. Operaen bygger på Alexander Dumas den yngres til dels selvoplevede roman og skuespil ”Kameliadamen”. Det tyske instruktørtalent Aron Stil sætter i scene, og Techwin Evans dirigerer. 

Efter nytår – og før

Den første turnéforestilling i 2017 er en koncert med et scenisk pift, som fortæller om Den jyske Operas 70 år, og det med nogle af de bedste nordiske og danske sangere. Det giver noget at tænke over for mig, at jeg her set næsten alle opsætninger på DJO de seneste 65 år. Min operapremiere var netop ”La traviata”.

I august 2017 uropføres i Aarhus ”Brødre” som led i Bier-trilogien sat i scene af Kasper Holten.  To korforestillinger, som begge har haft premiere, kommer heldigvis på turné i sæsonen 2017-18: Den ene er ”Brus og bobler”, som er scenisk sat sammen af store operakor i en ny sammenhæng. Den anden er Askepot-eventyret for børn, ”Hug en hæl og klip en tå”.

Mens jeg skriver dette, lytter jeg til DR P2s radiooptagelse af DJOs ”Askepot”, som jeg selv ikke kunne overvære. Det er en fornøjelse, som man også har kunnet læse i anmeldelserne, at lytte til en så ægte Rossini-tolkning, som charmerer selv uden at man har den for øje. Fin dirigent og et meget præcist sangerhold. Den jyske Opera spiller stadig Rossinis ”Askepot”. Odense, Vejle, Randers og Aalborg står for tur til og med den 3. december. Det har været dejligt at høre, at transmissionen fra Den jyske Opera har været i den bedre del af den fine række operatransmissioner, som vi får hver lørdag.

Jonas Kaufmann aflyser atter

En af tidens mest populære tenorer, den 47-årige Jonas Kaufmann venter stadig på et comeback. Senest har han aflyst en koncert den kommende tirsdag på det store Teatro Real i Madrid, officielt   på grund af ”sundhedsproblemer”. Den planlagte koncert var endda en erstatning for en aflyst koncert i anledning af Madrid operaens 200-årsjubilæum i januar. Dengang havde han betændelse i næsens bihuler.

Siden sommeren har Kaufmann måttet aflyse koncerter og operaopførelser i München, Berlin, Baden-Baden og Paris efter tur, oftest på grund af ”stemmebåndsvanskeligheder”. Kaufmann håber stadig snart at kunne vende tilbage til scenen.

Han kan trøste sig med, at han er repræsenteret på den tyske klassiske top 20 liste med ikke færre end fem forskellige indspilninger. Hans nyeste cd, ”Dolce vita” gik endda direkte ind på førstepladsen. Kun Herbert von Karajan og Anna Netrebko har tidligere opnået at blive placeret med fem indspilninger. Top tyve listen er baseret på en sammentælling af salget i 2800 pladeforretninger. Hvor mange har vi tilbage herhjemme?

Billede: Jonas Kaufmann, sygdomme og succes’er.